M
öm i baken....  - 2009-05-14 21:14
Något proffs som kan förklara var gasreglaget sitter placerat? Styrningen funkar ju rätt bra men farten reglerar han ju helt efter eget tycke...
wahlle  - 2009-05-14 21:51
Har du inte det i blodet sen tidigare hur det funkar?
M  - 2009-05-15 22:42
mitt blod innehåller inte information om hur det funkar. Kan man ladda ner en patch eller programvaruuppdatering?
Floaf  - 2009-05-15 23:12
Det är bara ladda ner i sann i-know-kung-fu-anda :-) Funkar det på film på måste det ju funka i verkligheten.
Tindrah  - 2009-05-15 23:24
*hihihi* Vad skönt att för en gångs skull veta absolut bäst i frågan och få babbla fikonspråk som varken dator- eller bilnördarna förstår! :D Nej, nu måste jag ta en stund och bara njuta av övertaget innan jag delger er hemligheterna... :D
Floaf  - 2009-06-03 22:05
Nå Tindrah, har du njutit tillräckligt nu? :-P Låt inte stackars M fortsätta vistas i okunskapen.
Tindrah  - 2009-06-08 12:02
Efter en hel del tjat från Floaf har jag nu lovat att försöka ge en extremt kort beskrivning av ridning. Så här kommer den (Använd inte de här teknikerna utan övervakning av en utbildad specialist) :P
Tindrah  - 2009-06-08 12:08
Del 1: Ledarskap. Du måste vara ledaren i hästflocken, annars kan det bli farligt. Bete dig som en dryg tonåring i innegänget, dvs. sträck på dig och var lugn och bestämd och betrakta världen med ett kungligt självförtroende, alla får flytta sig för dig, du ger mat/vatten/godis på dina villkor, flockledaren går alltid främst eller sist (hästen får aldrig gå förbi dig när du leder den, du väljer tempo), hästen får inte behandla dig som en sak och t.ex. klia sig på dig.
Tindrah  - 2009-06-08 12:14
Del 2: Hästvett. Var lugn och tyst nära hästar, inga häftiga rörelser/spring/skrik. Ha gärna en hand på hästen hela tiden när du rör dig nära runt den så vet den var du är. Gå inte mellan två hästar (om du inte leder dem) eftersom de kan sparka efter varandra och då hamnar du i mitten. Vira aldrig grimskaftet runt handen utan håll löst i det. Använd hjälm och skor med klack vid ridning (och helst ryggskydd).
Tindrah  - 2009-06-08 12:19
Del 3: Gasen. Luta dig något framåt (så vikten förskjuts mot manken), släpp efter med tyglarna och kläm försiktigt åt med skänklarna (benen). Överkurs: Om det är en slö häst eller en som inte trampar in under sig så kan man använda ett spö och röra försiktigt på länden (rappa aldrig med spö!).
Tindrah  - 2009-06-08 12:24
Del 4: Bromsen. Luta dig något bakåt så vikten förskjuts mot korset. (Överkurs: inte för långt bak, islandshästar kan tro att du menar tölt i så fall) Sätt dig tungt och avslappnat i sadeln. Samla in tyglarna (dra) mycket försiktigt och låt benen hänga avslappnat rakt ner. Om hästen är stirrig kan man säga något lugnande som "saaaaaktaaaaa". Om hästen skenar med dig och du inte får stopp på den så spänner ofta de flesta sig och klämmer sig fast med benen för att de är rädda att åka av. Gör inte det! Då springer den fortare. Det bästa du kan göra då är att slappna av och bli så tung du kan i sadeln och andas djupa, lugna andetag. Då lugnar den sig och stannar.
Tindrah  - 2009-06-08 12:30
Del 5: Styrningen. Börja med att förflytta tyngden till det sittbenet (ditt, inte hästens) som är på den sidan du ska svänga åt. Det gör du genom att luta dig lite, lite åt det hållet (inte hänga, då tappar du balansen). Sen tar du tag i tygeln på den sidan och drar lite samtidigt som du släpper efter med den andra tygeln. Tryck samtidigt med innerskänkeln (benet på den sidan du svänger åt).
Tindrah  - 2009-06-08 12:32
Del 6: Backa. Luta dig lite bakåt, dra lite i båda tyglarna och driv försiktigt med båda skänklarna.
Tindrah  - 2009-06-08 12:38
Del 7: Sitsen. Sitt avslappnat och tungt i sadeln med rakrygg och avslappnade ben hängandes rakt ner med tårna pekandes framåt (ha inte foten för långt istucken i stigbyglarna) (Överkurs: stigläderna ska vara lika långa som din arm från armhålan till din knutna hand). Händerna håller tyglarna ovanför manken. Man ska ha kontakt med hästens mun (lösa, men korta tyglar) men absolut inte dra).
Tindrah  - 2009-06-08 12:46
Del 8: Tölt. Special för Islandshästar. Börja med skritt eller galopp. Luta dig sedan ganska långt bakåt och sätt dig tungt (som att du ska skjuta fart på en gunga). Korta tyglarna och "plocka" med dem (fippla lite med fingrarna så att tyglarna rör sig litelite). Driv lite med skänklarna. Hästen ska höja huvudet, trampa in under sig och hålla en jämn fyrtakt i steget. Om den inte håller takten så får man sätta sig tyngre, plocka mer och driva mer med skänklarna. Man ska hålla emot lite med tyglarna i tölt så att hästen bromsas fram, men drivs med skänklarna bak. Sitt lite bakåtlutad hela tiden när du töltar. När du töltar korrekt flyter du fram utan studsar (sparar rumpömhet). När du ska sakta in från tölt så lutar du lite fram (men du ska fortfarande vara bakåtlutad), släpper lite på tyglarna och slutar driva med skänklarna. Funkar inte det så släpp mycket på tyglarna, slappna av i benen och luta dig över manken så börjar den trava och sen kan du sakta ner som vanligt.
Tindrah  - 2009-06-08 12:56
Del 9: Studsa mindre. För att inte få så ont i häcken kan man använda några knep. 1. Slappna av och följ hästens rörelser (är du spänd studsar du mer). 2. Rid lätt i trav. Traven har två-takt så om du sätter dig ner ena gången hästen trampar ner i marken och reser dig upp i stigbyglarna andra gången den trampar ner så är det mycket bevämare att trava (men jobbigare för benen). 3. Stå i galopp. Ställ dig på huk vid galopp (utan att sitta i sadeln) och luta dig lite framåt över hästens hals och grabba tag i manen så kan du galoppera fortfort utan att riskera att åka av. Sitt inte ner vid galopp, då studsar du troligen av direkt baklänges och det är INTE kul. Om ni ska hoppa över något (t.ex. bäck) så står du som i galoppen, men var beredd på att huvudet kommer att flyga upp så passa näsan. 4. Tölta. Mjukt och smidigt när hästen går rent och inte vobblar fram i en blandning av t.ex. tölt och pass. 5. Använd islandshästsadel är mjuk, vadderad och gjord för bekväma långritter (till skillnad från vanliga hårda, vingliga sadlar).
Tindrah  - 2009-06-08 13:02
Hmm...det var nog grunden. Sen krävs det ju oftast några år för att lära sig det där och hur just den hästen funkar. Men man kan ju säga att sitsen (dvs. hur man fördelar vikten) är det allra viktigaste att ha koll på vid gas, broms och styrning. Sen tar man hjälp av skänklar (ben) och tyglar för att förstärka budskapet man sänt med vikten. Lycka till! ;)
wahlle  - 2009-06-08 20:58
Det är ju precis som att köra motorcykel ju! :D
M  - 2009-06-08 21:38
Då vet vi ju allt om teorin... Jag har dock en känsla av att allt kommer att vara bortglömt eller verkningslöst nästa gång man kommer i kontakt med en sådan där havremoped :D
Floaf  - 2009-06-08 22:33
Men nu vet du ju vart du ska wappa för att hitta det igen :-P
Skriv en kommentar